Slik skaper du en smart hage

1k2a96771

Det er vår i luften. Lisa, Vegard og lille Jo Arvid har allerede urter i hagen. Det er mye lettere enn du tror å trylle fram ureiste grønnsaker.

 

1K2A9648[1]
SETT DET PÅ TERRASSEN: Gjør som familien Sætnan Sjöbratt i Husbyåsen. De har satt mange små pallekasser på terrassen som fylles med herlige urter og grønnsaker. Det blir både dekorativt og enkelt uten ugressluking.
– Det er mye enklere enn vi trodde. For oss er det viktig å utnytte plassen, finne mest mulig vedlikeholdsfrie- og rimelige løsninger som fungerer godt, sier Lisa.

På terrassen står små pallekasser klare foran årets sesong. Paret visste lite om planting før de startet. Youtube-klipp, google og gode naboer i samme situasjon, har gitt mange nyttige tips.

– Vi sår på denne tiden, og plantene står i vinduskarmen til været er varmt. Vi har med stort hell prøvd blant annet tomater, grønnkål, palmekål, dill, salat og karse på terrassen, sier Lisa.

Inntil glassgelenderet og husveggen, gror det godt i lunt og solrike omgivelser. På de varmeste dagene har de måttet vanne litt ekstra, men det finnes gode løsninger med for eksempel dryppslanger. En del av steinen som er brukt i hagen, har de funnet billig på finn.no, men mesteparten er plukket på tur. Fiberduk er et must.

– Vi er godt fornøyd med alt man kan få til selv om plassen er liten. Jeg tror nok vi får mer glede og kos av en liten hage med smarte løsninger, enn ved store arealer som krever masse vedlikehold hele tiden, sier hun.

Jordbærplanter, gulrøtter i forskjellige farger, rabarbra og stikkelsbær, er bare noe av det som etter hvert vil gro godt hos familien i Husbyåsen. Mange av grønnsakene er dessuten hardføre, og Lisa kan fortelle at fjorårets siste pastinakk ble hentet og spist i februar. Den var helt fin.

– Det er så mye man kan få til, og alltid artig med ting man tror ikke går, sier Vegard.

UREIST FERSKVARE: En del planter kommer av seg selv år etter år, slik som stikkelsbærbusker eller rabarbraen.

Epletre, sibirsk ertebusk og hengepil er også i ferd med å slå røtter utenfor. Trær som holder seg lave, og som ikke skader den flotte sjøutsikten. Belysning har de også brukt litt tid på.

– Du kan gjøre mye med lys, bare det å sette lys på busker er veldig fint. Vi har brukt solcellelys, men som er koblet til strøm. Det er lurt å legge ned plastrør når en anlegger hagen, slik at en enkelt kan tre ledninger til lys senere, sier Lisa.

VÅRBLOMSTER: Ranunkler er flotte og dekorative blomster som tåler litt kjølig vårtemperatur, bare pass på at de står lunt. Her skjermes planten på terrassen, men gir en tidlig sommerfølelse på varme solskinnsdager.

 

SKAP MED MUR: Har du en liten plass, kan du utnytte den godt ved å skape etasjer i hagen. Lys i muren vil også gi flott effekt.